Brexit update : wat is het belang van de transitieperiode

Eind volgende maand staat de volgende Europese top gepland waar Brexit, uiteraard, weer op de agenda van de Europese leiders staat. Sinds het begin van de onderhandelingen is al op enkele domeinen vooruitgang geboekt, waaronder de Brexit Bill, nl. wat gaat het VK betalen aan de EU wanneer ze de Unie verlaten, de rechten van inwoners van de EU in het VK en vice versa. Een derde belangrijk thema dat sinds het begin van de onderhandelingen op de agenda staat is wat er moet gebeuren met de Ierse grens. Hiervoor is nog geen oplossing gevonden.

Daarnaast hebben ondernemersorganisaties, waaronder ook UNIZO, een overgangsperiode of transitieperiode op de agenda gezet. Deze transitie is van erg groot belang voor ondernemers. Het is namelijk zo dat wanneer het VK de Europese Unie verlaat wanneer er geen nieuwe handelsrelatie onderhandeld is, de handel tussen de Unie en het VK zou terugvallen op WTO regels. Initieel, en theoretisch nog steeds, is de van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie  29 maart 2019. De kans dat een nieuwe handelsrelatie zou/zal vastliggen voor 29 maart 2019 is zo goed als onbestaande.

Wat is de transitieperiode

Voor uw onderneming zou dit dus betekenen dat de spelregels voor handel tussen het VK en de EU terugvallen op WTO-regels. Concreet zijn dit hoge invoertarieven, quota, strenge douaneregels,…… Door het invoeren van een transitieperiode probeert men dit te vermijden. Het is nl. een periode waarin men van de bedrijven verwacht dat ze zich voorbereiden op de toekomstige handelsrelatie. Dit is welgekomen, maar ook lang niet voldoende. U kan zich moeilijk voorbereiden op iets waarvan u nog niet weet hoe dat er precies uit zal zien.

Tijdens de transitieperiode zullen nagenoeg alle spelregels voor handel tussen het VK en de EU gelijk blijven. Het VK zal formeel wel uit de Unie stappen, maar de spelregels om handel te drijven met het VK zullen niet veranderen tijdens deze periode. De transitieperiode zou nu duren tot 31 december 2020.

U stelt zich terecht de vraag of deze periode dan wel lang genoeg zal zijn om een nieuwe handelsrelatie te onderhandelen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet het geval zijn. CETA, het handelsakkoord dat recent werd afgesloten tussen de Europese Unie en Canada, heeft 8 jaar geduurd om te onderhandelen.

Nu zou in een periode van dik 2 jaar een uniek handelsverdrag moeten onderhandeld worden, een verdrag waarbij beide partijen eigenlijk zo weinig mogelijk schade willen leiden, maar waarbij ze in het geval van het VK toch vooral hun electorale beloftes na willen komen, en in het geval van de Europese Unie duidelijk willen maken dat het verlaten van de interne markt een prijs heeft.

Idealiter blijft de transitieperiode lopen tot de nieuwe handelsrelatie duidelijk is, en daarna nog even. Dit geeft bedrijven echt de kans om zich tijdens de transitieperiode voor te bereiden op wat komen zal.  Wat absoluut vermeden moet worden is dat bedrijven zich meer dan een keer aan een nieuwe realiteit moeten aanpassen. Een eerste keer wanneer de transitieperiode afloopt en we dus op WTO regels terugvallen en een tweede keer wanneer er toch een handelsakkoord is.

In het geval van een transitieperiode tot het volgende akkoord, moet een onderneming zich maar 1 keer aanpassen. Dit is een wereld van verschil, aangezien u zich maar één keer in nieuwe regels zal moeten verdiepen.

Hoe realistisch is een verlenging van de transitieperiode

Het voorstel van een langere transitieperiode zal worden voorgelegd op de Europese top in juni en is dus zeker niet onrealistisch. Zowel het Britse bedrijfsleven als het Europese bedrijfsleven heeft kan er enkel mee winnen.

Een verlenging is ook enkel mogelijk onder de huidige voorwaarden, nl. dat de bestaande regels ook blijven gelden in het VK, waaronder ook de blijvende jurisdictie van het Europees Hof van Justitie. De Britse rechtbanken terug ‘boven’ de Europese plaatsen was een van de grote speerpunten van de Brexiteers voor het referendum. U begrijpt de moeilijkheden.

Hoe langer de transitieperiode zal duren, hoe meer voor de pro-brexit stemmers zal blijken dat het VK maar heel langzaam en traag loskomt van het continent en dat heel wat gemaakte beloftes pas op (zeer) lange termijn zullen worden nagekomen. En dat blijft politiek zeer moeilijk liggen in het Verenigd koninkrijk.

 

 

Meer over: Brexit, Internationaal, Export

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!