Extra mogelijkheid voor zelfstandigen om pensioen op te bouwen

De regering keurde een maatregel goed waardoor zelfstandigen een extra mogelijkheid krijgen om hun pensioen op te bouwen. Hoe zit dat precies?

Als zelfstandige heeft u recht op een (beperkt) wettelijk pensioen. U doet er goed aan om daarnaast ook zelf uw pensioen op te bouwen.

Dat kan nu reeds door middel van:

  • een aanvullend pensioen: dat biedt bovendien een aantal sociale en fiscale voordelen. De stortingsmogelijkheden zijn evenwel gelimiteerd: mogen namelijk maximum 8,17% van het beroepsinkomen bedragen, met een absoluut plafond op 3.127,24 € (2017). Klik hier voor meer info.
  • als u een vennootschap heeft: in dat geval kan u zogenaamde interne pensioentoezeggingen doen voor u als bedrijfsleider. Vereiste is in dat geval dat u een vennootschap heeft, wat voor een groot deel zelfstandigen niet het geval is.

Daarom komt er nu een bijkomende mogelijkheid voor zelfstandigen: met de zogenaamde pensioentoezeggingen voor zelfstandigen. Dat biedt volgende voordelen:

  • het pensioenkapitaal wordt "slechts" belast aan 10%
  • de premies die u betaalt voor de pensioentoezeggingen worden belast aan 4,4% en zijn fiscaal aftrekbaar voor 30% (zij het dat dit beperkt moet zijn tot 80% van het loon dat men trekt als zelfstandige)

Goed om weten: de nieuwe mogelijkheid treedt in werking op 1 januari 2018.

Meer over: Pensioen zelfstandige

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!