UNIZO reikt Handmade in Belgium-label uit aan ambachtelijke ondernemer uit Sint-Pieters-Woluwe

Met het authenticiteitslabel Handmade In Belgium wil UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker zetten. Hun producten maken vandaag de dag het verschil voor de moderne consument. Met het HIB-label wil UNIZO de moderne en traditionele ambachtsman of -vrouw verenigen in een community.

Gisteren reikte Bernard Walravens (voorzitter UNIZO Brussel) het label uit aan Peter Vancompernolle van slagerij Peter & Sabine. Hij wordt zo UNIZO-ambassadeur van HIB.
Peter’s Fabrik, dat is dat schelletje hesp dat je op zondagochtend tussen je pistolet wil leggen. Vleeswaren bereiden is niet enkel het beroep maar tevens een passie van Peter. ’s Morgens vroeg wordt het vlees geleverd en al meteen geselecteerd op de juiste stukken voor de witte en zwarte pensen, gekookte en gedroogde hammen. Hespenworsten, spek, bacon, pastei, droge worsten, rookworsten,…
In de toonbank herken je makkelijk het huisgemaakte assortiment aan het Peter’s Fabrik logo. “Kwaliteit en herkomst van mijn producten is voor mij heel belangrijk. Wij gebruiken minder zout, geen bewaarmiddelen noch toegevoegde suikers. Het is simpelweg de volgende schakel in onze eigen voedselketen.” De leuze van dit huis is niet voor niks: minimum wast - maximum taste.
Meer weten over slagerij Peter & Sabine? www.peter-sabine.be

Kenmerken om het HIB-label in ontvangst te mogen nemen:

  • De ambachtsman is zelfstandige in hoofdberoep in België.
  • De ambachtsman heeft maximum 25 (voltijdse) werknemers in dienst.
  • Het maakproces gebeurt voor minstens 50% met de hand.
  • De ambachtsman beheerst zelf het volledige maakproces (van A tot Z).
  • Er is een duidelijke link met België: productie/lokale producten/…
  • Een substantieel deel van het assortiment is handgemaakt.
  • De ambachtsman creëert een product met een zekere nutsfunctie.
  • De ambachtsman creëert een uniek product met zijn ‘handtekening’.
  • Het maakproces betreft productie, restauratie of transformatie.
  • De ambachtsman werkt eerder op kleine schaal en streeft naar kwaliteit.
  • De ambachtsman heeft zijn kennis en vaardigheden aangeleerd door opleiding en ervaring.
  • Het gaat om maatwerk, geen massaproductie.
  • De ambachtsman werkt met kennis en bovenal met passie.
  • De ambachtsman is zich goed bewust van zijn materiaalkeuze/grondstoffen.

De volledige lijst van ondernemers die momenteel het HIB-label in ontvangst mochten nemen, vindt u hier.
Meer informatie? Contacteer Savanna Fonteijn: 016/28.44.44 - savanna.fonteijn@unizo.be

 

Meer over: Brussel
Thema: Actueel