5 vragen aan cabaretière en onderneemster Els De Schepper

"Het is niet omdat je bekend bent, dat je makkelijker succesvol bent als ondernemer"

 

De Snelfie van Els De Schepper

Al ruim een kwarteeuw brengt cabaretière Els de Schepper onewomanshows naar grote zalen en culturele centra overal in Vlaanderen. Maar ook voor musicals of tv-werk draait ze haar hand niet om. Vanaf volgende maand toert ze rond met haar nieuwste show ‘Els de Schepper heeft besloten er geen eind aan te maken’. ZO Magazine vuurde Els 5 vragen af voor de rubriek "De Snelfie". Lees haar antwoorden hieronder of in jouw ZO Magazine! 

Is succesvol ondernemen makkelijker als je bekend bent? 
"Nee. Natuurlijk heb ik intussen een reputatie opgebouwd, maar het blijft hard werken. Vandaag is het ook helemaal anders dan dertig jaar geleden. Je moet meer investeren in marketing en er zijn meer kanalen. Om een voorbeeld te geven. Dertig jaar geleden lieten we nog affiches drukken voor de theatervoorstellingen, vandaag gebeurt alles online.” 

"THEATER IS EEN VORM VAN TOPSPORT" 

Wie is jouw voorbeeld? 

“Ik groeide op met artiesten als Bette Midler, Urbanus en André van Duin. Zij hebben zo’n breed scala aan talenten: zingen, verhalen vertellen, grappen maken, ernstig zijn… Ze kunnen het allemaal. Ik probeer hun voorbeeld te volgen, maar dan op mijn manier.”  

Vul aan: de beste ideeën krijg ik…
“...dikwijls tijdens het autorijden. Zeker wanneer ik ’s nachts terugrijd van een voorstelling en het wat kalmer is op de weg. Dan komen er veel ideeën binnen. Die neem ik op, of ik schrijf ze op een post-it of zet ze op mijn desktop als ik thuiskom.”  

Vul aan: Het belangrijkste moment van mijn dag is… 
“De vroege ochtend. Als ik in mijn eentje koffie kan drinken en er nog geen mails of telefoons binnenlopen. Ik moet mijn dag heel rustig kunnen beginnen en niet meteen hard gaan. Natuurlijk gebeurt dat soms wel eens, maar ik probeer het te vermijden. Ik sta meestal om halfzeven à zeven uur op. Ook wanneer ik laat in bed lag na een voorstelling. Dan slaap ik overdag een uurtje. Je moet jezelf verzorgen: gezond eten, je stem soigneren, op je slaap letten. Theater is een vorm van topsport.”   

Wat was het moeilijkste moment uit je carrière?
“Zo’n zeven jaar geleden kreeg ik een heftige burn-out. Ik kon letterlijk niet meer bewegen. Net ervoor had ik een zwaar auto-ongeluk. Mijn grootste vrees was dat ik nooit meer ging kunnen doen wat ik deed. Het duurde een jaar, maar ik ben er uitgeraakt dankzij een heel goede begeleiding, zowel mentaal als fysiek. Dat was het allermoeilijkste moment, maar tegelijk een keerpunt in mijn leven.”  

Wil je meer inspirerende verhalen en getuigenissen lezen van ondernemers?

Lees dan hier het UNIZO-maandblad ZO Magazine