Aantal Vlaamse starters stijgt met 5,4 % in eerst helft van 2017

UNIZO organiseert Startersroadshow om nieuwe starters optimaal voor te bereiden

2017 belooft andermaal een topjaar te worden voor wat het aantal starters betreft. Tijdens de eerste jaarhelft van 2017 steeg het aantal Vlaamse starters met 5,4 %. Ook in de andere gewesten durven steeds meer jonge ondernemers er voor gaan: + 4,3 % in Brussel en zelfs + 7 % in Wallonië. Wat het Belgisch gemiddelde op 5,8 % brengt. Dat blijkt uit cijfers van UNIZO en handelsinformatiebureau Graydon. "Het toegenomen ondernemersoptimisme vertaalt zich ook in meer starters", verklaart Johan Bortier, waarnemend gedelegeerd bestuurder van UNIZO, de cijfers.

In reële cijfers blijft Vlaanderen de absolute koploper, met 26.287 starters deze eerste jaarhelft. Dat zijn er 1.352 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waagden dit jaar 6.230 starters de sprong, of 257 meer dan in de eerste zes maanden van 2016. Wallonnië mocht met 12.213 starters dit jaar 795 ondernemers méér verwelkomen dan een jaar eerder.

Deze recordcijfers komen voor UNIZO niet echt als een verrrassing, zegt Johan Bortier: "Het gaat goed met de economie, wat tot optimisme leidt en dat werkt aanstekelijk op kandidaat-ondernemers. Die wagen daardoor sneller de sprong, wat we uiteraard toejuichen. Ondernemen is weer 'hip'. Uit onze UNIZO KMO-Barometer van de afgelopen kwartalen, inclusief die voor het derde kwartaal van dit jaar, blijkt overigens dat ook het ondernemersvertrouwen bij gevestigde ondernemers toeneemt."

Toch waarschuwt Johan Bortier dat optimisme en ambitie alléén niet volstaan om het als jonge starter te maken, zelfs niet in een economisch gunstig klimaat. "Het succes van een onderneming staat of valt met de voorbereiding. Daarom organiseren we ook dit najaar onze UNIZO Startersroadshow, verspreid over de verschillende Vlaamse provincies, en in samenwerking met het Agentschap Innoveren en Ondernemen."

De UNIZO Startersroadshow is een gratis spetterende liveshow waarin ervaren ondernemers en experts de verschillende stappen toelichten die je als starter moet doorlopen, doorspekt met praktische tips en tricks. Met in de marge een adviesmarkt waar experts gratis één op één advies geven.

Alle info op www.startersroadshow.be

Tip: Zin om als journalist een sessie van onze Startersroadshow bij te wonen en er met experts, ervaren en 'would be' ondernemers te spreken? Van harte welkom! Geef een seintje aan UNIZO-woordvoerder Filip Horemans en wij verwachten u. Ook een gesprek met ondernemers en experts, voorafgaand aan de roadshow is uiteraard mogelijk.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be