Oost-Vlaamse handelaars sluiten eerste soldendag positief af

De eerste soldendag is in de meeste Oost-Vlaamse steden en gemeenten traag op gang gekomen. Het aangekondigde stormweer heeft heel wat koopjesjagers in de vroege voormiddag afgeschrikt. Tegen de middag is de soldenverkoop dan toch op dreef gekomen. Ondanks de rustige start hebben de meeste handelaars hun eerste soldendag afgesloten met een licht positief resultaat van gemiddeld +4 procent ten opzichte van vorig jaar. 
Dat blijkt uit een rondvraag van Mode Unie, UNIZO en Comeos.  
 
"Veel consumenten wachten bewust tot de start van de solden om - dan pas - grotere en duurdere winterstuks zoals jassen en dikke truien aan te kopen", stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie, vast. 
"Bovendien koopt de consument, ook tijdens de solden, heel gericht.  Hij gaat daarbij op zoek naar basisstukken om zijn garderobe verder aan te vullen." Mede door het zachte weer kenden de modewinkeliers een tegenvallende winterverkoop: - 6 % in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er zijn dus nog heel wat mooie stukken blijven hangen in de winkels, wat het voor de consument zeer aantrekkelijk maakt om op koopjesjacht te gaan. 
 
Een inschatting maken van de komende soldenverkoop is moeilijk, veel hangt immers af van het weer. Indien de temperaturen opnieuw dalen zien de zelfstandige modedetaillisten de soldenverkoop positief in. De modehandelaars doen er in elk geval alles aan om zoveel mogelijk kooplustigen te trekken. En dat zowel in het centrum van de gemeenten, als net buiten het onmiddellijke commerciële hart, waar kwaliteitsbewuste klanten - ook tijdens de solden - hun vertrouwde modezaak komen opzoeken. "De start van de solden blijft een magisch moment voor de consument, ondanks de fluistersolden en de koppelverkoop vooraf", stelt Isolde Delanghe tevreden vast. 
 
Mode Unie, UNIZO en Comeos hanteren voor hun soldenenquêtes éénzelfde vragenlijst en methodiek. Mode Unie en UNIZO ten aanzien van de zelfstandige modehandelaars, Comeos ten aanzien van de winkelketens. Met deze onderlinge afspraak willen beide organisaties voor meer duidelijkheid zorgen en een objectieve vergelijking tussen hun soldenresultaten (zelfstandige handelaars – winkelketens) vergemakkelijken. Mode Unie, UNIZO en Comeos vormen samen de meest representatieve stem voor de mode sector.