UNIZO waarschuwt burgemeesters voor negatieve impact van outletcenter langs de E40 

Een outlet aan de E40, ter hoogte van Oost- of West-Vlaanderen, zou een zeer slechte zaak zijn voor verschillende handelskernen in beide provincies. Die boodschap heeft UNIZO overgebracht aan verschillende burgemeesters van Oost- en West-Vlaanderen. Het grote outletcenter aan de The Loop kreeg in september een negatief advies van de Stad Gent. De uitbater is nu op zoek naar een nieuwe plek en liet al vallen dat een locatie langs de E40 in Oost- of West-Vlaanderen zeker tot de mogelijkheden behoort.  
 

De mogelijke komst van een groot outletcenter aan The Loop in Gent was lang een grote bezorgdheid van UNIZO. Een studie toonde aan dat de modedetailhandel in de Gentse binnenstad zware omzetverliezen zou kennen ten gevolge van het outlet center op de Loop. De opluchting was dan ook groot toen bekend werd dat de outlet op The Loop er niet zou komen. Maar dat betekent niet dat de dreiging voorbij is. Uitbater McArthurGlen geeft in de pers te kennen dat er langs de E40 tussen Brugge en Aalst genoeg gemeentebesturen zijn die dergelijk project wél zien zitten.  
 
Studie toont omzetdaling aan 

Redenen genoeg voor UNIZO om proactief de burgemeesters te waarschuwen voor de nefaste gevolgen van een groot outletcenter op de handelskernen van steden en gemeenten. Een studie toont aan dat het in Gent zou gaan om een omzetverlies in de binnenstad tussen de 14 en 22 miljoen euro per jaar. Dat komt overeen met een vermindering van omzet van 8 tot 12%.  En de gevolgen blijven niet beperkt tot de nabije omgeving. Een zeer ruime regio rond een outlet center zou omzetdalingen kennen als gevolg van een megaproject. In het geval van Gent zou Deinze een omzetdaling kennen in de modedetailhandel tussen de 5 en 8%,  Eeklo tussen de 1 en 2%, Lokeren tussen de 2 en 3% en Wetteren tussen de 3 en 4%. 
 
Belang van handelskernen  

Ook de lokale tewerkstelling heeft zwaar te lijden onder een megaproject aan de snelweg. Er zal meer leegstand zijn in de kernen, wat een grote negatieve impact heeft op de aantrekkelijkheid van de stadskernen. Handelskernen vormen nochtans het socio-economische hart van steden en gemeenten. Detailhandelszaken bepalen het beeld en de levendigheid van een kern. Een stevige handelskern bevordert bovendien de sociale cohesie, wat een groter veiligheidsgevoel biedt. Dit alles komt onder grote druk wanneer er een groot outletcenter komt.  
 
Waarschuwing  
UNIZO heeft nu een waarschuwende brief en de impactstudie aan enkele steden en gemeenten bezorgd en heeft hen ook de vraag gesteld of zij een Outlet Center op hun grondgebied wensen. Bovendien stelt UNIZO voor om de verschillende gemeenten te ondersteunen met expertise rond detailhandel en kernversterkend beleid.  
Het college van burgemeester en schepenen van Zedelgem, Brugge, Beernem, Oostkamp, Aalter, Nevele, Sint-Martens-Latem, Merelbeke, Wetteren, Melle, Lede, Erpe-Mere, Oosterzele en Aalst kregen de brief en de studie toegestuurd.  
 

Meer over: Gemeente