Projecten

Met verschillende projecten biedt UNIZO ondernemers extra ondersteuning. Het zijn projecten rond specifieke thema’s en/of doelgroepen, gericht op ondernemers, kandidaat-starters en onderwijs. De belangrijkste projecten vindt u hieronder. Vindt u uw gading niet? Neem even contact op met de adviseurs van de Ondernemerslijn en we bekijken graag of we elders bij UNIZO of bij één van onze partners een antwoord op uw vraag vinden.

Projecten rond HR & Personeel

HR & Personeel: Grenzeloos tewerkstellen

Dagelijks komen we in contact met West-Vlaamse ondernemers die een nijpend tekort voelen aan gepaste medewerkers. Nu het steeds moeilijker is om die tekorten op te vullen kan het zinvol zijn om over de grens, in Frankrijk te kijken. UNIZO West-Vlaanderen ging in samenwerking met Project Interreg en een aantal andere partners van start met het project 'Grenzeloos Tewerkstellen'.

We brengen uw specifieke noden in kaart tijdens een individueel gesprek met onze adviseur en bespreken via welke kanalen u een Franse grensarbeider kunt rekruteren (bv. 'hoe verspreid ik een vacature in Frankijk?') en verlenen we advies rond grensarbeid (fiscaal statuut van de grensarbeider, sociale zekerheid, etc..)

Daarnaast worden er ook jobdatings georganiseerd waar ondernemers met vacatures, Franse werkzoekenden kunnen ontmoeten. Daarbij kan je rekenen op de ondersteuning van een team adviseurs. Ten slotte worden ook collectieve infosessies georganiseerd waar er wordt ingegaan op de voordelen van grensarbeid en specifieke thematieken, zoals een wijziging van het wetgevend kader (bv. detacheringsrichtlijn).

Voor wie?
Kleine en grote ondernemingen met vacatures die moeilijk ingevuld geraken.

Prijs?
Gratis

Contact
Brigitte Vandeleene
E| brigitte.vandeleene@unizo.be
T| 010 690 100

HR & Personeel: Grenzeloos competent

Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de grensregio Frankrijk-Wallonië beter op elkaar afstemmen, dat is het doel. Ondernemers worden begeleid bij het rekruteren van de geschikte profielen en Franse en Waalse werkzoekenden worden geïnformeerd over de jobmogelijkheden over de grens.

Grenzeloos competent zorgt voor een begeleidingstraject waarbij ondernemers zonder ervaring met grensarbeid worden geadviseerd in de concrete stappen die ondernomen moeten worden om een grensarbeider in dienst te nemen. Daarbij zorgen we voor een antwoord op vragen als: 'Hoe organiseer ik het onthaal?' en 'Hoe ga ik om met eventuele problemen (taal, integratie van de grensarbeider binnen personeel, cultuur, etc.)?'

Na individueel contact met de ondernemer, worden rondetafelgesprekken georganiseerd met een aantal ondernemers waar de leidraad wordt toegelicht en ervaringen worden uitgewisseld.

Voor wie?
Kleine ondernemingen (<50 werknemers) met vacatures die moeilijk ingevuld geraken. Focus ligt op de speerpuntsectoren: nl agrovoeding, textiel, nieuwe materialen en duurzaam bouwen

Prijs?
Gratis

Contact
Brigitte Vandeleene
E| brigitte.vandeleene@unizo.be
T| 010 690 100

Avec le soutien du fonds européen de développement régional
Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Employer branding in de westhoek

Wij helpen jouw onderneming in de westhoek transformeren tot een aantrekkelijke werkgever!

Door middel van inspiratiesessies bij bedrijven in de westhoek die sterk inzetten op employer branding, leren we hoe je van jouw bedrijf een aantrekkelijke(re) werkplek kan maken en hoe je werknemers kan helpen groeien. Maar met inspireren alleen geraken we er niet: daarom gaan we ook aan de slag in kleine groepen. Tijdens deze inspiratietafels reiken we de tools aan om via kleine veranderingen jouw bedrijf aantrekkelijker te maken voor de werknemers. Extra vragen? Geen probleem, ook individuele begeleiding is voorzien.

Uiteindelijk betrekken we ook de werknemers, zodat zij geïnformeerd zijn over het werknemersambassadeurschap. De eerste inspiratiesessie gaat door op 20/09, meer info volgt!

Jobstap

Op zoek naar een interactief traject dat KMO-bedrijfsleiders ondersteunt op vlak van personeelsbeleid? Dan is Jobstap iets voor jou! Het is algemeen bekend dat een duurzaam HR-beleid één van de belangrijkste sleutels is voor een succesvolle onderneming. Iedereen is op zoek naar de witte raaf om binnen zijn bedrijf aan de slag te gaan. Ons doel: ondernemers (jezelf) te informeren en technieken aan te leren om de competenties te kunnen herkennen bij potentiële werknemers en tegelijkertijd een beeld te krijgen van de lokale arbeidsmarkt.

Voor wie
Elke KMO-bedrijfsleider die zelf instaat voor het personeelsbeeid of zijn/haar rechterhand. Voor elke ondernemer die wil kennis maken met de arbeidsmarkt in het algemeen en wil weten hoe hij zijn onderneming aanrekkelijk in de markt kan zetten en hoe hij de juiste kandidaten kan aantrekken. Voor elke KMO-bedrijfsleider met een vacature of intentie om aan te werven.

Prijs
€190 (excl. btw) voor leden
€250 (excl. btw) voor niet-leden

Contact
Sabrina Stassyns
E| sabrina.stassyns@unizo.be
T| 010 690 100

Projecten voor gevestigde ondernemers.

Weekend van de Klant (evenement)

Weekend van de Klant is een vaste waarde op de kalender: zelfstandigen bedanken twee dagen lang hun klanten voor het vertrouwen met een leuke attentie. Schrijf alvast zaterdag 6 en donderdag 7 oktober 2018 in je agenda voor deze schitterende dag!

Dag van de Ondernemer (evenement)

Elke 3e vrijdag van november organiseert UNIZO de 'Dag van de Ondernemer' om ondernemers te bedanken en het ondernemerschap onder de aandacht te brengen!

De Makers

België bulkt van de baanbrekende vaklui, productiebedrijven en ambachten. Makers noemen wij ze. Ze zijn overal, maar UNIZO bracht ze samen op Makers.be.

Expert@Board

Schakel met UNIZO Expert@Board een topexpert in uw bedrijf in aan betaalbare prijzen. Ontvang met de KMO Portefeuille bovendien tot 75% subsidie!

We bieden experten aan in volgende onderdelen:

HIB - Handmade In Belgium

Label voor makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten.

Denk je voldoende typerende kenmerken te hebben van een ambachtsman/ of -vrouw? Stel je dan kandidaat voor het HIB-label!

Integraal

Integraal is de doelgroepenwerking van UNIZO en Liantis Sociaal Verzekeringsfonds voor ondernemers 50+.

KMO Adviesraad

Laat je gidsen door ervaring

De KMO Adviesraad is een adviserend platform en denktank voor KMO-bedrijfsleiders. Neem zelf het initatief om een raad op te richten uit 3 externe 'adviseurs-experts' (wij leveren geschikte profielen aan uit onze databank) samen met vertegenwoordigers van de onderneming en krijg hulp bij het nemen van belangrijke strategische beslissingen! 

KMO van het jaar (evenement)

De UNIZO KMO van het jaar is dé KMO award in Vlaanderen en Brussel met een sterke nationale uitstraling.

Love To Be Free

Love to be Free is het freelance network voor zelfstandige dienstverleners van UNIZO waar freelancers info delen en elkaar inspireren.

Ondernemersacademie

Onze praktijkervaring met KMO's is onze grootste sterkte. We delen dit graag met jou. Naast ons open opleidingsaanbod, bieden we een brede waaier van in company opleidingen aan. Niet academisch, maar praktijkgericht en gegarandeerd onmiddellijk toepasbaar.

Ondernemersforum

Leren van elkaar van experten en daarnaast gericht netwerken. Dat zijn de krachtige voordelen van het UNIZO OndernemersForum! www.unizo.be/OndernemersForum

Overnamemarkt

OvernameMarkt adviseert je bij elk type bedrijfsoverdracht. Jouw bedrijf overlaten of een bedrijf overnemen? Dan is overnamemarkt iets voor jou!

Womed Award (evenement)

De WOMED Award beloont vrouwelijk ondernemerschap. De prijs wordt door Markant vzw en UNIZO uitgereikt aan de onderneemster en Belofte van het jaar.

Creatieve Ondernemer (evenement)

De creatieve ondernemer is dé award voor creatieve ondernemers in West-Vlaanderen! De volgende editie gaat door in het najaar 2019. 

Projecten voor kandidaat-starters of gestarte ondernemingen

Go4Business

Zit je ondernemingsplan al volledig in elkaar? Is er een potentiële markt voor je idee? Heb je al gedacht aan een financieel plan?

Onderzoek met Go4Business van UNIZO de haalbaarheid van jouw ondernemersidee en zet de eerste stap naar een geslaagde onderneming. Adviseur Katrien Bogaert is jouw objectief klankbord, zij helpt je op weg en zoekt samen met jou uit wat de risico's zijn van je ondernemingsidee en of het een kans heeft op slagen. Maak je klaar voor het ondernemerschap met het traject Go4Business!

Voor wie
Voor iedereen die er aan denkt een eigen onderneming te starten of van bijberoep zijn/haar hoofdberoep te maken

Prijs
€150 excl. btw

Contact
Ellen Reyniers
ondernemerslijn@unizo.be
0800 20 750
 

Start me up

Start me up is een traject op maat georganiseerd door Syntra in samenwerking met UNIZO. Samen met je persoonlijke adviseur stel je een traject samen, volgens jouw specifieke behoeftes. Toegewijde coaches begeleiden en inspireren jou. Samen met hen kan je kiezen uit een hele lijst van leermomenten, ook wel 'learning snacks' genoemd. Een van deze snacks is bijvoorbeeld het Go4Business traject, waarbij je samen met je UNIZO coach je businessplan van A tot Z uitwerkt. Meer info: klik hier

Go For Finance

Op zoek naar de juiste financiering voor je onderneming? Met Go For Finance gaan we samen op zoek naar de meest optimale financieringsmix met het oog op het succesvol binnenhalen van de nodige financiële middelen. Kortom, we brengen aan de hand van je financieel plan of boekhoudkundige cijfers je financieringsbehoefte in kaart. Zo weten we precies hoeveel financiële middelen er nodig zijn om jouw project te realiseren. We stomen je klaar om de financiering effectief aan te vragen of op te halen.

Want, hoe beter je hierop bent voorbereid, hoe hoger de slaagkans!

Voor wie
Zowel voor een (pre)-starter die een onderneming wenst op te richten of over te nemen, als voor de bestaande ondernemer die behoefte heeft aan financiering voor een investering of werkkapitaal.

Prijs
€200 excl. btw

Contact
Ellen Reyniers
ondernemerslijn@unizo.be
0800 20 750
 

Road to growth

Als ambitieuze ondernemer sta je vaak voor nieuwe uitdagingen. Die hoef je niet alleen aan te pakken: ga samen met adviseur Ilse la Gasse op zoek naar nieuwe manieren om (goed) te groeien. Tijdens een individueel begeleidingstraject sta je stil bij de uitdagingen die het ondernemerschap kunnen bieden. Road to growth is een begeleidingstraject op maat van ambitieuze ondernemers die voor deze kantelmomenten staan in het ondernemerschap en die willen groeien in wat ze doen en hoe ze dat doen.

Voor wie
Elke ambitieuze ondernemer die zijn bedrijf wil versterken. Je staat open voor nieuwe ideeën, je wilt innoveren en laat je graag begeleiden door een team van experten. Je bent gevestigd in Vlaanderen en werkt in hoofdberoep.

Prijs
€850 excl. btw

Contact
Ellen Reyniers
ondernemerslijn@unizo.be
0800 20 750

Road to Action

Ben ik wel goed bezig met mijn onderneming? Waar kan ik meer uithalen? Hanteer ik de juiste tarieven?

Denk proactief na over veranderingen, bedreigingen en uitdagingen die jouw bedrijf in de toekomst zal aangaan. Stap samen met coach Evy Declercq in een helikopter, neem een kijkje van buitenaf en neem jouw onderneming kritisch onder de loep!

Voor wie
Voor ondernemingen die maximum vijf jaar oud zijn, of de laatste vijf jaar zijn overgeschakeld van bijberoep naar hoofdberoep en op zoek zijn naar een klankbord.

Prijs
€200 excl. btw

Contact
Ellen Reyniers
ondernemerslijn@unizo.be
0800 20 750
 

Startlening+

De Startlening+ is een interessante financieringsvorm om je opstart als ondernemer of je financieringsbehoefte als nieuwe ondernemer te ondersteunen.

Start 50+

Bij het starten met een eigen zaak op oudere leeftijd komt heel wat kijken! START 50+, helpt je starten met een eigen zaak na je vijftigste.

Starter van het Jaar

Met de wedstrijd Starter van het jaar wil UNIZO mensen stimuleren om te starten als zelfstandig ondernemer.

Startsimulator

Neem een vliegende start met jouw eigen zaak. De UNIZO Startsimulator helpt je op weg bij de uitwerking van jouw ondernemingsplan en financieel plan.

Student-ondernemer van het jaar

Met deze verkiezing wil UNIZO student-ondernemers een hart onder de riem steken en studenten in het algemeen inspireren voor zowel ondernemerschap als ondernemerszin.

Projecten gericht op onderwijs

UNIZO Onderwijs en Ondernemen

UNIZO Onderwijs & Ondernemen stimuleert ondernemerschap in onderwijs en ondersteunt zo de ondernemers van morgen.

Andere

Trias

Trias steunt ondernemende mensen in het Zuiden. Wat UNIZO doet in Vlaanderen, doet Trias in de ontwikkelingslanden.