Wat zijn de voorwaarden om een cateringzaak op te starten?

VESTIGINGSVOORWAARDEN

  • Nationaliteit
  • Leeftijd: min. 18 jaar
  • Ondernemersvaardigheid: geen beroepskennis vereist

OPSTARTFORMALITEITEN

  • Openen zichtrekening: Ja
  • Voorafgaande vergunningen: Neen
  • Aanvragen Commerciële hoedanigheid: Ja
  • Aanvragen BTW hoedanigheid: Ja
  • Bijkomende vergunningen: Ja, Voedingsmiddelenvergunning
  • Aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds: Ja
  • Aansluiten bij ziekenfonds: Ja

EXTRA INFORMATIE

  • Voedingsmiddelenvergunning
    Deze is verplicht bij het fabriceren, invoeren, uitvoeren of in de handel brengen van voedingsmiddelen (K.B. van 4 augustus 1996). Je dient deze vergunning schriftelijk aan te vragen (in twee exemplaren) bij het FAVV (Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen). 
    Aanvraagformulieren vind je hier. Meer info vind je op de website van het FAVV.
  • SABAM en billijke vergoeding
    Als je muziek draait in je zaak zal je ook een bijdrage moeten voorzien voor SABAM en de billijke vergoeding. Meer info op www.sabam.be en www.bvergoed.be
  • Hygiëne
    Ook zijn er een aantal hygiëne eisen van tel. Hiervoor kan u ook terecht bij het FAVV.
  • Omgevingsvergunning
    Nagenoeg elk bedrijf heeft een omgevingsvergunning nodig. Er zijn 3 soorten vergunningen naargelang de activiteiten die je uitvoert. Meer informatie vind je hier
  • Gemeentelijke vergunningen en reglementen
    Er kunnen nog een aantal vergunningen nodig en reglementen van tel zijn op gemeentelijk niveau. Deze kunnen echter verschillen per gemeente. Wij raden u dan ook aan om contact op te nemen met de gemeente en hiernaar te informeren. Voorbeelden kunnen zijn: vergunning voor lichtreclame, sluitingsuren, ophaling afval, ...
  • Beroepskennis restaurateur afgeschaft
    Ongeacht welke soort maaltijden je klaarmaakt, hiervoor is geen beroepskennis (meer) vereist.
Meer over: Starten, Beroepen-beroepsvoorwaarden, Beroepsvoorwaarden voeding

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!